716 poze   49269 vizite

0 - Tratamente bio pentru gradina

Articolul poate fi gasit aici: vasi-gioni.blogspot.ro/2011/01/colectia-mea-de-leacuri-de-gradina.html
Nu este scris de mine, toate drepturile sunt rezervate autorului.

"Dintotdeauna, mi-am dorit o colectie de retete de gradina, cu de toate, de la insecticide la ierbicide, de la ingrasaminte lichide, la fungicide. Si am inceput sa culeg, din stanga, din dreapta, azi o reteta, maine alta si uite asa colectia mea se mareste. Imi place sa stiu ca am de unde sa aleg un leac, atunci cand am probleme.
Bun, cum le folosim?
Odata solutia obtinuta, se dilueaza cu apa,( de preferat din ploaie, caci cea de la robinet are clor) si putem adauga cate un pahar de lapte in lichidul respectiv, dar numai inainte de pulverizare.
Solutiile concentrate se pot pastra cateva saptamani, insa cele diluate se folosesc imediat. Se opreste tratamentul cu cateva zile inainte de recoltare.
Tratamentele se reannoiesc in cel putin 3 reprize, lasand sa treaca 2 sau 3 zile intre pulverizari.


Insecticide universale
Piperul
In infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 de grame piper macinat, in 5 litri de apa clocotita. Apoi strecurati.
Lasati la racit si pulverizati plantele.


Ardei iute
Macerat
Puneti la macerat 250 mg de ardei iute, in jumatate de litru de apa, timp de 24 ore. Diluati 15 ml de preparat in 4 litri de apa, inainte de a-l aplica. Atentie ,totusi, sa nu-l pulverizati pe plantele tinere, caci s-ar putea sa nu le placa.

Apa cu sapun
Diluati 30 ml sapun lichid sau detergent de vase in 4 litri de apa. Adaugati un sfert de litru alcool de 70 grade, apoi pulverizati imediat. Se clatesc plantele inainte ca apa sa se usuce.

Pelinul
in infuzie
Puneti la infuzat 150 gr de pelin proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Lasati timp de 10 minute, apoi strecurati. Se raceste si se pulverizeaza pe plante. Se aplica tratamentul in trei reprize, o data la trei zile.

Busuiocul
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Impotriva Gandacului de Colorado
Coriandru
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr coriandru proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Patrunjelul
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr patrunjel proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. Se utilizeaza si impotriva furnicilor.

Impotriva mustelor de pe morcovi si a larvelor mustei de carne
Iedera
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr iedera proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Contra mustei de varza si a viermelui de porumb
Sunatoarea (pojarnita)
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr sunatoare proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Impotriva viermilor de varza
Lamaita
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr lamaita proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Cimbrisorul
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr cimbrisor usor zdrobit, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Frunzele de rosie (tomate)
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr frunze de rosie, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Insecticidele fungicide
Ne permit sa luptam impotriva omizilor, a larvelor mustei de carne, a paienjenilor, melcilor, ruginii si bolilor cauzate de anumite ciuperci.
Usturoiul
Usturoiul este o planta pe care o putem folosi in mai multe moduri ca produs fitosanitar.
in infuzie
Pisati 150 gr usturoi si puneti-l la infuzat, timp de o jumatate de ora, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
macerat
Puneti la macerat 80 gr de usturoi in 5 litri de apa, timp de o zi.Strecurati si adaugati 4 ml de alcool inainte de a vaporiza.
Urzica
Urzica este o planta foarte utila pentru intretinerea gradinii, pentru ca ne permite sa luptam cu anumiti paraziti, precum paduchii, musca morcovului si mana.
macerata
Tocam 1 kg de urzici si le punem la macerat timp de 3 zile in 9 litri de apa. Acoperim recipientul. Dupa 3 zile putem strecura solutia obtinuta. Se pulverizeaza in fiecare saptamana.

Impotriva paduchilor si furnicilor
Feriga
Luam 1 kg de feriga, o zdrobim usor si o punem la macerat in 10 litri de apa, timp de cel putin 1 saptamana. Se acopera recipientrul si se agita o data la doua zile. Dupa 10 zile, se strecoara si se dilueaza 1: 10 cu apa.
Semanatul patrunjelului in jurul plantelor mai sensibile la paduchi.
Se raspandeste in jurul plantelor sensibile, frunze cu miros puternic si respingator, cum ar fi cele de ventrice, pelin, craite, soc, oregano, nuc.

Vetricea ( reteta de la Lisa)
300 gr vetrice proaspata sau 30 gr uscata, se infuzeaza in 10 litri apa clocotita.Dupa ce se raceste se pulverizeaza direct pe plante. Se poate adauga sapun lichid.

Reteta de la Dani -Grecia
"Baking Soda Spray"

Se pun intr-un galon de apa neclorinata,preferabil de ploaie (asta e egal cu 4,6 litri de apa, reteta fiind de provenienta anglo-saxona )
o lingura de ulei vegetal
o lingura de sapun lichid de vase
o lingura si jumatate de soda de bucatarie (baking soda )
o lingura de Listerine (nu cu gust de menta )
si la sfirsit o lingura de otet
Se amesteca bine si se stropesc plantele. Se repeta de citeva ori la interval de citeva zile. Din experienta mea merge ft. bine, numai la unele plante ft. sensibile, respectiv la frunzele fragede ale unor trandafiri (in cazul meu era Queen of Denmark ), am patit-o si le-am ars. Dar, a doua oara, am udat frunzele cu apa in ziua urmatoare si totul a fost in ordine .
De atunci folosesc solutia asta destul de des cu succes si fara pierderi.

Si inca ceva ce folosesc, mai mult preventiv ptr.micoze, e ceaiul chinezesc concentrat .
Pentru coropisnite
reteta de la Cristic
In borcanul ingropat la nivelul solului pune putina bere mai acrisoara le atrage!iar alta metoda:in gaurile din pamant facute de aceste animalute pune mici bilute din faina apa si bicarbonat le mananca cu pofta apoi ies la suprafata si le gasesti cu burta in sus!"



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 12
Nume:



daniela 6 iunie 2014  
plantati printre tufele de vinete busuioc si printre rosii creite si scapati de musculita si gandaceii de colorado
Răspunde Raportează
anonim
ADRIAN 18 iulie 2013  
baking soda ESTE PRAF DE COPT (BICRBONAT) - DIN ALA DE TE SPELI SI PE DINTI CU EL.
Răspunde Raportează
batrinu 18 iulie 2013  
Da, aia este. Nu mi-am dat seama sa modific in text.
Răspunde Raportează
nicolau 24 aprilie 2013  
Cel mai bun insecticid natural folosit de mine este uleiul de neem
Răspunde Raportează
batrinu 24 aprilie 2013  
Si cum se utilizeaza?
Răspunde Raportează
nicolau 27 aprilie 2013  
La 1 l apa calduta 8 ml ulei de neem si 5 ml sapun lichid.Repetare la 3 sau 5 zile timp de 2 saptamani.
Răspunde Raportează
batrinu 27 aprilie 2013  
Multumesc! O sa caut si eu ulei de asta, sa fie acolo...:-)
Răspunde Raportează
nicolau 24 aprilie 2013  
in amestec cu apa si sapun lichid dar acum nu mai stiu proportia o sa caut ca am scris
Răspunde Raportează
inuktikut 8 mai 2013  
M-ar interesa si pe mine proportia si un furnizor de ulei de neem daca cunoasteti. Multumesc.
Răspunde Raportează
batrinu 9 mai 2013  
Proportia e scrisa mai sus. In rest, ulei gasesti pe la Plafar in cantitati mai mici. Nu am cautat un furnizor "en-gros".
Răspunde Raportează
inuktikut 14 mai 2013  
Multumesc mult, am gasit furnizor online. Ma interesa doar cantitate mai mica. Voi pune si eu in aplicare tratamentul acesta. Abia astept sa vad rezultatele ;)
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.